#Sinemasal, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukları sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleriyle tanıştırma hayaliyle yola çıkan bir sosyal girişim.
30 Aralık 2012’de çalışmalarına başlayana ve bugüne kadar yapılan etkinliklerle 20.414 çocuk ve ailesi hayatlarında ilk kez külttür sanat deneyimi yaşadı. Harvard Üniversitesi ve MIT ortaklığında Orta Doğu’nun ilham veren projelerinden biri seçilerek geçtiğimiz Kasım ayında Boston’da Generational Ambassador ilan edilen Sinemasal hayallerini tüm dünyaya duyurdu.
Geride kalan 4 başarılı yıl içerisinde Sinemasal için en önemli kırılma noktalardan biri Fongogo üzerinden hayata geçirilen kitlesel fonlama kampanyası ile Türkiye rekorunun kırılması oldu. 204 destekçiden 81.020 TL fon toplayan sosyal girişim, kampanyanın başarıya ulaştığı Ocak 2015 itibariyle hayallerine daha büyük adımlarla koşmaya başladı.
‘Bu masal bitmesin Sinemasal devam etsin!’ sloganıyla hayat bulan kampanya sayesinde toplanan fonlar Sinemasal’ın 2014 yılından kalan ödemelerinin tamamlanmasını sağlayarak yeni bir başlangıç yapılmasına vesile oldu. Bu güç sayesinde 2015 yılını konsept geliştirmeye adayan sosyal girişim, 2016 yılına muhteşem bir başlangıç yaptı. Daha önceleri yılda bir kez Açık Hava Sinema Festivali ismiyle seçilen bir bölgedeki 6 ilde organize edile etkinlikler 2016 yılında daha fazla çocuğa ulaşabilmek için MiniFest konseptinin geliştirilmesiyle tüm Türkiye’ye yayıldı.
MiniFest konsepti kapsamında; 23 Nisan’da Soma Çocuk Şenliği, 13-14 Mayıs’ta Fener-Balat Çocuk Festivali, 20 Temmuz’da Guler Legacy Açık Hava Sinema Günleri, 6 Ağustos’ta Gemlik Çocuk Festivali ve 11 Ağustos’ta ise büyük çocuklara yönelik 4 Big Children Açık Hava Film Gösterimi projeleri hayata geçirildi. Beş farklı alternatifinin de pilot denemesi yapılmış olan MiniFest konsepti ’Siz hayal edin biz hayata geçirelim!’ sloganıyla 2017 yılı itibariyle 81 il 957 ilçeye yayılmayı planlıyor.
Şimdilerde ise Sinemasal Kültür Sanat Derneği çatısı altında Türkiye’de yaşayan 5-17 yaş arası 18 milyon 33 bin çocuğun tamamına sinema deneyimi yaşatılabilmesi adına Sinemasal Salı ve Sinemasal Akademi programları geliştiriliyor.
Sinemasal, Enes Kaya’nın başkanlığında Yönetim Kurulunda 3 kadın, 3 erkek; Danışma Kurulunda ise 5 kadın, 5 erkek üyenin yer aldığı 16 kişilik bir kadro tarafından yönetiliyor.
Ulusal ve uluslararası 9 stratejik partner çalışmalara katkı sunuyor.
Bu yapıya her yıl 27 farklı ülkeden gönüllü ve stajyerler dahil oluyor.
İlerleyen dönemlerde Sinemasal Ailesine farklı departmanlarda profesyonel çalışanların dahil edilmesi planlanıyor.
Sosyal girişiminin bugünlere gelmesinde Fongogo ile hayat bulan kampanyasının büyük etkili olduğunu dile getiren Enes Kaya tüm destekçilerine tekrardan teşekkürlerini iletiyor.
2013 yılında yolculuğuna başlayan ve bugüne kadar 20.414 çocuğun hayallerine ortak olan Sinemasal çalışmalarına ilerleyen dönemlerde daha fazla kişi, kurum ve kuruluşun dahil olması,
Kısa vadede toplumsal bir sorunun çözümüne,
Orta vadede kültür sanat bilincinin artışına,
Uzun vadede ise daha fazla nitelikli ve kaliteli sanatsal üretimin ortaya çıkarılmasına büyük katkıda bulunacağına inanılıyor.
Bu çalışmaların da Türkiye’nin sosyo-kültür gelişimine büyük fayda sağlayacağı net bir şekilde görülüyor.
Bir cevap yazın