Proje sahipleri kampanya gerçekleştirirken, hedef kitle, sosyal medyanın gücü, destekçinin motivasyonunu bilmeli ve stratejilerini geliştirmelidir.

Örneğin, Sosyal medya, bireylerin hayallerindeki projelerini gerçekleştirebilmeleri için çeşitli stratejilerle birkaç önemli taktikleri kullanarak  kitlelerin dikkatlerini çekmede önemli ve ikna edici bir araçtır. Bu süreçte proje sahipleri ilk olarak, işitsel birtakım dikkat çekici mesajların yanı sıra kitleye karşı her türlü projedeki renk, resim, sembol, şekil (logo) vb. uyaranlar ile görsel mesajları da göndermektedir. Teknolojinin hızlı bir şekilde durmaksızın gelişmesi ve sosyal medya kullanımın artmasıyla çoğunlukla insanların elinin altında her şeyi kolay ve hızlı bir şekilde takip etmeleri, bilgi alışverişi sağlaması, görsel ilginin anlamlandırmaya yardımcı olması görsel iletişim için oldukça önemli bir etkendir. Çünkü insanlar öğrendiklerinin %1’ini deneyerek, %2’sini dokunarak, %4’ünü koklayarak, %10’unu duyarak ve %83’ünü çevresindeki olayları gözlemleyerek öğrenmektedirler.  

Peki ya çoğunluk neye göre belirleniyor, nelere dikkat ediyor?

fongogo

1-) Projenin Amacı: Kampanya detaylarında eğer topluma, geleceğe, ya da bireye faydalı olduğu net bir şekilde belirtilirse, kitleler kendilerini yakın hissederek, projelerde fon kullanma olasılıkları yüksek olacaktır. 

2-) Sürpriz Ödüller: Kullanıcı kitlenin fonlamada bulunacağı düşük destek miktarından başlayarak git gide artan destek miktarlarıyla sürpriz hediyelerin verilmesi, destekçiler için seçme şansı ve dolayısıyla fonlama için sebep sunmak anlamına gelmektedir.  

3-) Çoğunluğa Uyma Psikolojisi: Hedeflediği destek tutarına yaklaşan projeler, kullanıcı kitlesi tarafından projeye olan güveni arttırıyor. Baştan destek alan projelerin, genel olarak hedefine hızlıca ulaştığını gözlemliyoruz.

4-) Proje Sahibinin Başarıları: Eğer proje sahibinin daha önce başarıya ulaşmış ve gerçekleşmiş projesi var ise, destekçilerin bu yeni proje girişiminde de başarılı olacağına baştan ikna olmaları daha kolaydır. Eğer yok ise de üzülmeyin, proje konusu kullanıcı kitlesi tarafından çarpıcı bulunursa, sizi bu girişimcilik yolunda şans vererek destekleyebilirler. 

5-) Saygınlık Kazanması: Açık bir şekilde sunulan isim listesinde, fonlamada bulunan kitlenin isimlerinin sergilenmesi destekçilerin itibar kazanmasına ve çevresi tarafından onaylanıp olumlu geri dönüş almaları da kitlesel fonlamada destekçilerin motivasyonlarından biridir.  

Hedef kitle seçimi kampayanın başarıya ulaşmasının en büyük etmenlerinden birisidir. Ancak asıl iş doğru hedef kitleyi seçtikten sonra onlara sunulması gereken projelerin önemli detaylarını aktarmaktır.  

0000000646953-1

Kalabalıkta her duygu, her davranış bulaşıcı, hem de ileri derecede bulaşıcıdır; öyle ki, bireyin kendi kişisel çıkarını kitle çıkarına feda ettiği görülür. / SIGMUND FREUD