1) Tarihin en hızlı fonlanan girişimi: Pebble

Renkli mürekkep ekran teknolojisini sunan tarihin en hızlı ve fazla fonlanan girişimlerinden Pebble akıllı saat projesini bu hafta blogumuza taşıyoruz.

2012 yılında Eric Migicovsky tarafından kurulan giyilebilir teknoloji şirketi Y Combinator adlı hızlandırma merkezi ve birkaç melek yatırımcı desteğiyle hayata geçirildi. 

Ancak şirketin aşaması VC fonlama evresin gelince süreçler tıkandı.

Bu süreçte Pebble, ilk kitlesel fonlama projesini Kickstarter üzerinden hayata geçirdi ve 68.929 kişiden toplam 12 milyon dolar destek topladı.

Pebble-2-straps

2015 yılında ikinci versiyonlarıyla Amerika’da kitlesel fonlama platformunu deneyen Pebble, bu sefer 78.471 destekçiden toplamda 20 milyon dolardan fazla destek topladı ve seri üretime başladı.

eric-migicovsky

Pebble’nin kurucusu Migicovsky bu başarının ardından: “VC yatırımcılarının donanım alanında tecrübesi yok.” dedi. Bu başarının arkasında müşterilerin talep ettikleri ürünleri kitlesel fonlama aracılığıyla ön taleple hem daha ucuza alabilmeleri hem de bir girişimin hayat bulmasına katkı sağlama isteklerinin büyük rol oynadığını görüyoruz.

Fonlama sırasında çeşitli platformlardan desteklemek isteyen kişilerin sorularını cevaplamaları, ürünlerine platformda destekleyenler için özelleştirmeler sunmaları ve ek kullanım seçenekleri yaratmaları Pebble’nin bir sonraki fonlama süreçlerinde 17 dakikada hedefleri olan 500 bin doları ve 30 dakika kadar bir sürede 1 milyon doları aşkın bir destek toplamasını sağladı.

2) En havalı soğutucu: The Coolest Cooler

Rekorlardan birini de çok fonksiyonlu soğutucu “The Coolest Cooler” kırıyor.

İçeriğinde kesme tahtası, blender, bluetooth hoparlör ve USB şarj girişi bulunduran soğutucu, 2013 yılında 125 bin dolarlık bir hedefte fonlama tutarı belirledi ancak sadece 100 bin dolar civarında destek toplayabildi.

2014 yılında Amerikalı bir kitlesel fonlama platformu üzerinden Coolest Cooler, 36 saatte hedeflediği fonlama tutarına ulaşıp, 62.642 destekçiden toplamda 13 milyon dolardan fazla destek toplamayı başardı. Bu rakam belirlediği 50 bin dolarlık hedefin %20.000 katı ediyor.

165-225 dolar bandında satılan ürün toplamda 64 bine yakın ön sipariş aldı. Ürünün fiyatı üzerinde yapılacak kişiye özel yazılar ve ek ürünlerle birlikte artış gösteriyor.

Kurucu Ryan, ilk kitlesel fonlama denemesinde projesinin başarısız olmasını birkaç nedenden kaynaklandığını söylüyor. Ryan, ilk başarısızlığını projeyi kış aylarında başlattığı için insanların kışın piknikleri ve sahil partilerini düşünmediklerinden bu çok fonksiyonlu soğutucuyu almayı akıllarına getirmediklerinden kaynaklandığını söylüyor.

3) “15 Farklı özelliğiyle Dünyanın en iyi Seyahat Ceketi” BAUBAX

ec8fbf2bf7ab4bfddbb6f9bc2bc9bae3_original

Hindistan’dan Amerika’ya 20 bin dolar yatırım almak için taşınan kurucular ceket fikrini yaşadıkları bir soruna çözüm olarak geliştirmek istediler. Uzun mesafe ilişkisi (Chicago-Bay Area) yaşayan çift, seyahat etmenin en azından bir zorluğunu çözmek için yola çıktılar.

Kurucu ortak Sanghavi: “Her uçağa bindiğimde uyuyacak bir aralık bulmak istiyordum, ancak boyun yastıklarını evde unutmak gibi bir alışkanlığım olduğu için her seferinde hava alanından yeni bir yastık alıyordum. Evimde onlarca yastık biriktiğinde eşim artık buna son vermem gerektiğini söyledi.” 

Tasarımcı eşi Yoganshi, ceket içine gömülmüş bir boyun yastığı çizdi. Sonrasında birkaç özellik eklediler: pasaport cebi, telefon için su geçirmez bir cep, tablet için başka bir cep, kalem tutacağı, ayarlanabilir el ısıcıtıları, uyku maskesi ve daha fazla cep… Hatta bir cep masanız dolu olduğunda içeceğinizi de tutabiliyor.

Kitlesel fonlama platformlarını iki senedir takip eden çift, iyi kötü, saçma veya mantıklı birçok fikrin fonlandığını görünce kendileri de bu ceket için denemek istediler.

Sanghavi projede çalışmak için Apple’da bir yaz stajını reddeder ve Shah’da kampanya başlayıp birkaç milyon dolar destek alınca ceket üzerinde tam zamanlı çalışmak için işini bırakır.

Kampanya başladıktan sadece bir hafta sonra yarım milyon dolar desteklenen seyahat ceketi, iki ay sonra 44.949 kişiden toplam 9 milyon dolardan fazla destek toplamayı başardı.

2018’in Şubat ayında ceketin kablosuz telefon ve kulaklık şarjı destekleyen ve 10 farklı özellik daha sunan ikinci versiyonunu kitlesel fonlamaya sunan BAUBAX, 50 bin dolar olan fonlama miktarına ulaşıp iki ay sonra 21.409 kişiden toplamda 3 milyondan fazla destek topladı.