Şükrü Özçevik, Fongogo ailesi sayesinde bir yapımcıyla tanışmış, kısa filmini hayata geçirmiş bir yönetmen… Biz de ona, sizler adına sorular sorduk. Fongogo kampanyası yürütmenin sırları ve kazandırdığı deneyimleri nelermiş bir de ondan dinleyelim.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.26.15

       -Antalya Film Festivali- 2017

1-) ‘Şükrü Özçevik’ Kimdir ? Kendinizden biraz bahseder misiniz ?

27 Ağustos 1988 İzmir doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünden mezun oldum. Aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler bölümü üzerine eğitim görmekteyim.
Sinema hayatıma 2 Eylül 2014 yılında bir sanat derneğinde “Film Atölyesi” kursuyla başlamış olup, aynı dernekte “Temel Fotoğrafçılık” eğitimi aldım. Aynı zamanda bir Belediyenin düzenlediği “Kısa Film Atölyesi” kursuna devam ettim. İlk “Kısa Film” deneyimimi 16 Kasım 2014 yılında “Kamera Asistanı” olarak yaşamış olup, Birçok kısa metraj film projesinde çeşitli görevlerde yer almıştım.
Senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığım “Sistemin İpleri” adlı ilk kısa metraj filmimi 2015 yılında gerçekleştirdim, 10’u uluslararası olmak üzere 12 Film Festivalinde resmi gösterim ve finalist olma hakkı elde ettim. Daha sonra 2017 yılında “Noradrenalin” adlı distopya türünde ikinci kısa metraj film projemi gerçekleştirmiş olup, 12 Film Festivalinde resmi gösterim ve finalist olma hakkı elde ettim. 2018 yılında, belgesel türünde ilk projem olan “Kimliklerim, Semtim” adlı filminin çalışmalarına devam etmekteyim.
İnternet üzerinden “Ozcevik Film” adıyla bir yapım şirketi kurmuş olup; öncelikle kendi film projelerimi hayata geçirmeye, bunun yanında yaratıcı fikirlere destek olmaya çalışmaktayım. 2017 yılında 3 kısa metraj film projesinin Uygulayıcı Yapımcılığını üstlendim.
Ticari kariyerine, 2015 yılında bir düğün fotoğrafçısının yanında asistan olarak başladım; çeşitli şahıs ve şirketlerle freelance olarak düğün hikayesi, etkinlik, tanıtım, müzik klibi vb. çalışmalarda çeşitli pozisyonlarda çalıştım, “Motionars” adlı reklam ajansında Yönetmen olarak kariyerime devam etmekteyim.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.29.58

2-) Fongogo ile tanışmadan önce nasıl süreç izlediniz ?

İlk ürettiğim “Sistemin İpleri” adlı kısa film projesinden sonra; daha büyük prodüksiyonlu, seviyemi daha da üst seviyeye çıkaracak ve fikirlerimi dışa vurabileceğim, farklı türde bir kısa film üretmek istiyordum. Distopya türünde olan “Noradrenalin” adlı 2030 yılında geçen ve sevginin bizim evrenimizde resmi olarak yasaklandığı bir film çekecektim.
İddialı hikayesi olan bu film öncesinde de Kültür Bakanlığı fonu dışında farklı fonlama sistemlerini takip ediyor ve yeni yeni platformlar öğreniyordum. Kitlesel Fonlama Platformu olan “Fongogo”yu bir kısa film projesi aracılığıyla keşfetmiş, incelemiş ve işte aradığım alternatif fon arama yerini buldun demiştim.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.33.41

3-) Fongogo ile ilgili tecrübeleriniz nelerdir ?

“Noradrenalin” adlı filmimi Fongogo’ya koymadan önce ön prodüksiyon aşamasında filmin ekibinde yer alacak; Görüntü Yönetmeni, Yönetmen Yardımcısı, Sanat Yönetmeni, Kurgu ve Renk, Ses Kayıt ve Ses Miksaj ekibiyle anlaşmıştı ve yazılı biyografilerini almıştım. Filmin senaristi olan Yasin Zeybekoğlu ile tüm ön prodüksiyon çalışmalarımızı tamamlamış ve Fongogo’ ya projemizi koyacağımız zamanı belirlemiştik. Sosyal Medya uzmanı olan Gökhan Zeybekoğlu ile görüşmüş, bize filmin atmosferinden tüyolar verecek kısa bir video hazırlarsanız tanıtımı daha etkili olur demişti. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı kendisi yönetecek ve Facebook, İnstagram vb. mecralarda reklam kampanyamızı yapacaktı.
Sosyal medya hesaplarımızda profil görseli olarak kullanacağımız grafik tasarımları Berkan Faruk Özaktaş çizmişti. Fongogo tanıtım videosu için hazırlayacağımız ve filminde giriş sahnesini oluşturacak olan tanıtım videosunu Amerika merkezli stock video lisansı satan siteden satın alınmıştı. Freelancer çalışanların platformu olan bir siteye, filmden tüyolar veren metinler profesyonel seslendirme sanatçısına kelime ücreti karşılığında seslendirilmişti. Filmin kurgu, görsel efekt ve rengini yapan Abdullah Demir tarafından görsel efektler ve üç boyutlu font eklenmiş. Özgün müzik ve miksajı yapan Yiğitcan Kiremitçi tarafından özel bir Jingle hazırlanmıştı. Bu çalışma, projeyi anlattığım videoda dahil olmak üzere 2.30dk. oldu ve Fongogo’ da tanıtım yazısıyla birlikte yerini aldı.
Çevremde bazı arkadaşlarım, bunun çok büyük bir risk ve zaman kaybı olduğunu eğer sosyal çevren ekonomik olarak destek vermezse gerçekleşemeyeceğini, ayrıca eğer başaramazsam, rezil olacağımı söylediler. Bazıları da: Sen bir koy da başarırsan bizde belki koyarız diyen kısa film yönetmeni arkadaşlarımda oldu.
Haber spikeri sahneleri Almanya’da yaşayan manevi annem Fahriye Us İnan’ın yönetiminde kızı Bahar Dağdelen’in haber spikeri rolünü üstlenmesiyle ve Jochen Menzel’in çekimi üstlenmesiyle tamamlanıp, bu görselleri de eklememe vesile oldu.
Fongogo ve İyzico komisyonlarını da hedef bütçeme dahil edip, 6.500 tl isteğiyle projeyi açtık. Sosyal medya hesaplarında paylaşımlar, “Noradrenalin – Teaser” adıyla ücret karşılığında reklam kampanyası olarak sosyal medya mecralarında paylaşımları vb. gerekli PR çalışmalarını yaptık ve 975 tl. de kaldık derken İzmir’den açtığımız bu projeye İstanbul’dan Meral Çelik adlı yapımcı mesaj göndererek, projeyle ilgilendiğini ve Senaryo, kalem kalem bu bütçelerin nerelere harcanacağını ve daha önce çekmiş olduğum kısa filmin linkini istedikten sonra iyi bir iletişimle İzmir’de bir araya geldik, anlaştık. Bu önemli iş birliği ve destekle projeyi Meral Çelik sayesinde hayata geçirmiş olduk. 12 Film Festivali gezdik. “Kısa Film Yönetmenleri Derneği” projesi olan 25 yönetmenin kısa filminin oluşum sürecini anlattığı Es Yayınları tarafından basılan “Kısa Filmin Öyküsü” adlı kitapta “Noradrenalin” filminin hikayesinde “Kitlesel Fonlama Platformu” sürecini de anlattım.
İkinci kısa filmiyle Kitlesel Fonlama Platformu olan Fongogo ailesi sayesinde bir yapımcıyla tanışmıştım, kısa filmini hayata geçirmiş bir yönetmen olarak profesyonel anlamda Yönetmen ve Yapımcı iş birliğini deneyimleme imkânı bulmuş biriyim.
Fongogo ailesine bu deneyimi bana yaşattığı için çok teşekkür ederim.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.27.43

4-) Farklı bir kampanya ile tekrar Fongogo’ da yer almayı düşünüyor musunuz?

  Neden olmasın? 🙂

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.32.26

5-) Fongogo’ da yeni kampanya tasarlayanlar için özellikle söylemek istediğiniz bir şey var mı ?

Projelerine taslak aşamasından, sinopsis, tretman, senaryo aşamalarına kadar titizlikle çalışıp. Çevrelerindeki insanlardan da geri bildirimler sonucu tekrar revize edip ancak kendi benliğini, iletmek istediği ana çatıyı bozmayacak şekilde karar verdikten sonra. Yarattıkları o evreni biçim olarak oluşturabilecekleri mekân, kostüm, oyuncu, makyaj, kostüm, özetle tüm evreni oluşturacak tasarımı tamamladıkları zaman… Artık projelerini zihinlerinde çektikleri zaman ekip, ekipman gereken her şeyi tamamlasınlar ve Fongogo’ ya koyacaklarına hazır hissettikleri zaman; kısa ve net olarak projeyi yazsınlar. Ekip biyografisi bence önemli bu yüzden yaratım ekibi denilen kişileri özellikle yazsınlar ki bir yapımcı sen bunu yapacaksın ama kiminle dediği zaman ikna olmalı. Kalem kalem bu bütçelerin açık bir şekilde nerelere gideceği. Tüm bunlardan sonra bence en önemli aşama:
Yaratacağın filmi bize ikna edici bir şekilde videoda anlat ve benim yaptığım taktiği herkese tavsiye ederim. “Noradrenalin” filminin yapımcısı bunu demişti ki Distopya türünde bu çok etkileyici. Filmde yaratacağın atmosferi bana göster. Nasıl bir renk olacak? Bana nasıl bir evren vaat ediyorsun? 2030 yılında geçecek ama nasıl yapacaksın? Tüm bunları görsel olarak kısa da olsa bir tanıtım videosu olarak hazırlarsanız. İnanılmaz etkileyici oluyor. Benim filmimde bu geçerliydi. Etrafınızdaki insanlar size gerçekleştirebileceğiniz konusunda güvenmeyebilir ancak siz kimseyi dinlemeyin. Yaptığımız iş zaten bunu gerektirir.
Bir de benim gibi bir yapımcı projenizle ilgilenir ve bir toplantı yapmak isterse şu tip cümleler kurmayın. Yapmaya çalışıyoruz işte bir şeyler… ya da elimden geldiğince… Bu tip cümleler sizin filmleri hobi olarak yaptığınızı karşı tarafa düşündürtecek cümlelerdir. Kendinizden ve projenizden emin konuşmalısınız. Bunun içinde çekeceğiniz projenin her aşamasına hâkim olmalı ve neler çıkarabileceğinizden emin olmalısınız.
Üniversitelerin İletişim bölümlerinde reklam dersi alan arkadaşlar var. Onları bulun ve projenizi anlatın. Filminizin sosyal medya PR’ı konusunda destek isteyin. Eminim bu tip sanatsal bir çalışmaya ikna olduğu takdirde destek olabilecek arkadaşlar vardır.
Hayal ederek çıktığınız bu yolculukta zihninizdeki kanatlarınız hiç eksik olmasın.
#fongogohayalekanatçırp

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.34.10

WhatsApp Image 2018-11-18 at 18.37.16