Ali Cebi Foto

Herkese merhaba. İsmim Ali Çebi, Fongogo’nun kurucu ortaklarındanım. 5 sene boyunca ortaklarım ve ekibimle emek verdiğim, birçok hayalin gerçekleşmesine aracılık etmiş olan ve oluşumunun başından beri içinde olmakla gurur duyduğum Fongogo’yu bir de benden dinlemenizi istedim.

2013 Ocağında Akbank’da bir Endeavor konferasındaydım. Keyifli paneller, iyi seçilmiş bir konuşmacı kitlesi vardı. 2011’de yurtdışından Türkiye’ye dönmemin ardından kendime aile ofisimizde menkul ve gayrimenkullerin yönetiminden ve aynı zamanda alternatif sektörlere yapılan yatırımlardan sorumlu bir rol oluşturdum. Alternatif sektörlerden biri teknolojiydi. Günümüzün hızla değişen dünyasında yatırımcı olarak bu alanda aktif olmamak bana çağımızın gerisinde kalmak gibi geliyordu. Rolüm gereği yaklaşık 1 yıldır Türkiye ve dünyadaki melek yatırım ve girişim ekosistemini yakından takip etmeye başlamıştım. Melek yatırım ağı toplantılarına giriyor, girişimciler ve yatırımcılarla tanışıyor, yabancı yatırım fırsatları için yurtdışı kanalları oluşturuyordum. Hatta sürekli övündüğüm birkaç yatırım yapmıştım bile. Yatırım bankacılığı kökenimden dolayı yabancı olduğum süreçler değildi bunlar. Fakat Endeavor konferansı benim için diğer yatırım ve girişim odaklı konferanslardan farklıydı. Fongogo’nun temelleri bu konferansta atıldı. İlk defa bu konferansta katılımcılardan birinden girişimcilerin alternatif finansman bulmak için kullandıkları “kitlesel fonlama” platformlarının varlığını öğrendim. Çok ilgimi çekmişti. Bir çok melek yatırım toplantısına girmiştim ve yatırım süreçlerinin ne kadar yavaş ilerlediğini deneyimlemiştim. Bazen süreçler bırakın girişimciyi yatırımcıyı bile vazgeçirecek hızda ilerliyordu. Girişimci bir melek yatırım ağından bulamadığı fonu farklı birkaç melek yatırım ağından toplamaya çalışıyordu; her bir ağın yatırım süreci nerden baksanız bir kaç ay… Melek yatırım ağları dışında erken safha yatırım yapan melekler küçük yatırımlar yapıyordu, bu yüzden teker teker meleklere gitmek girişimci için bitmeyen bir işkence haline geliyordu. Kitlesel fonlama bu sorunlara ilaç gibiydi. Girişimlerin erken safha yatırım gereksinimlerini, projelerini kitlelere açarak küçük miktarlarla sağlamalarına aracı olan platformlardı bunlar. Projelerini direk görücüye çıkarıp finansman eksiklerini ileride ürünlerinin kullanıcılarından sağlayabiliyorlardı. Bir taşla iki kuş, dahice bir fikir!

Fikrin bana verdiği heyecanla iki ortağımla Fongogo’nun altyapısını oluşturmaya başladık. Uzun bir çalışma sonucu Kasım 2013’de Fongogo yayındaydı! Fongogo’yu başından itibaren belli bir sektörle kısıtlamak istemedik. Erken safha finansman arayan her türlü projeye açtık. Kitlesel fonlama ülkemizde daha çok yeni olduğundan başvuru taleplerinin ve desteklerin bizi yönlendirmesini istedik. Fongogo’da bugüne kadar 684 proje yayınlandı, bunların 206’sı aradığı bütçeyi buldu, yayınlanan projelere 13,292 destekçi toplamda 16,605 kere destek oldu. En çok proje yayınlanan kategoriler 38% oranında Belgesel/Film, 13% oranında Eğitim, 11% oranında Teknoloji olduğunu görmekteyiz. Kitlesel fonlama yolculuğumuzun bu safhasında, kuruluş aşamamızda birçok insanın yabancı olduğu kitlesel fonlama algısını yavaş yavaş oturtmaya başladığımızı görüyorum. Fongogo isminin belli sektörlerde bir “household” isim olmaya başlaması bizi ayrıca gururlandırıyor.

Peki Fongogo’nun misyonu ve vizyonu nedir? Biz Fongogo olarak kitlesel fonlamanın her alanında yer almak istiyoruz. Bu metotla kaynak yaratmanın en az bankadan kredi almak ya da melek yatırım ağından yatırım bulmak kadar yaygın bir yöntem olması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Misyon ve vizyonumuz iki yönlü: Yatırım sürecini hızlandırıp demokratikleştirerek kaynağa ulaşımı kolay olmayan girişimcinin yanında olmak, girişim dünyasına ulaşımı kısıtlı olan yatırımcının yatırımlarını platformumuz aracılığıyla çeşitlendirmesini sağlamak. Birçok yatırımcıya kapalı olan erken safha yatırım dünyasını büyük bir kitleye açmak istiyoruz ve bu sayede girişim dünyasına can suyu olmak istiyoruz. Fikri, inancı ve fikrini hayata geçirecek planı olan her türlü girişimcinin önündeki en büyük engellerden biri olan finansman bariyerini aşmalarını sağlamak adına onların yanında olmayı amaçlıyoruz. Platformlarımızla hem girişimciye hem yatırımcıya fayda sağlamayı umuyoruz. Bunun yanı sıra toplumsal algıdan dolayı hibeler dışında yatırım almakta zorluk çeken sosyal girişimler için de ilk gidilecek adres olmaya devam etmek niyetindeyiz.

Hayallerimiz büyük, bu hayallere ulaşabilmek için kullanıcılarımızın desteği bizim için çok önemli. Bu vesileyle size, bize bugüne kadar inanmış bütün proje sahibi ve destekçilerimize, sonsuz teşekkür eder, platformumuz hakkındaki düşüncelerinizi her zaman duymak ister ve hizmetimizden memnun kaldıysanız kaynak arayışında olan tanıdıklarınıza Fongogo’yu önermenizi rica ederim. İlerleyen dönemde platformumuzdaki yenilikler için bizi takip etmeye devam etmenizi bütün kalbimle dilerim.