Her proje sayfasına özel olarak oluşturduğumuz Google Analytics raporu sayesinde projeleri başarıya ulaştırmak artık çok daha kolay.

Başarılı proje yürütmenin belki de en önemli püf noktası ölçümlenebilmeleri. Ölçümleyemediğimiz şeyi bilemeyiz ve üzerine strateji geliştiremeyiz. Fongogo olarak bu sorunu çözmek ve daha çok projenin başarıya ulaşması için kolları sıvadık.  Proje sahiplerine gerekli stratejileri geliştirmek üzere kaynak sağlayabilecek Google Analytics raporu eklentisi hazırladık. Bu raporu alabilmek için projenizi oluştururken Ekstralar bölümünde Google Analytics raporu istiyorum kutucuğunu işaretlemeniz yeterli. Fongogo ekibi olarak projenize özel hazırlanacak rapora erişim yetkinizi tanımlayacağız ve Google’dan gelecek otomatik e-posta üzerinden her an proje sayfanızla ilgili metrikleri görebileceksiniz.

Peki Google Analytics proje sahiplerinin hayatını nasıl kolaylaştırır?

Google Analytics’i daha önce kullanmamış olan proje sahiplerini de gözeterek kolayca anlaşılıp yorumlanabilen ve doğrudan projenizin başarısını etkileyebilecek metriklere yönelik özelleştirilmiş bir rapor hazırladık. Bu yazıda özellikle teknik konuların detayına girmek ve tam olarak bu analytics raporundan beklentinizin ne olması gerektiği yönündeki içgörüleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

a

 

Projeniz yayına alındıktan sonra öncelikle bir tarih aralığı seçerek bu aralıkta proje sayfanızı ziyaret eden kişilerin toplam sayısını, yeni ziyaretçilerin sayısını, sayfanızın toplam görüntülenme sayısını, ziyaretçilerin sayfanızda ortalama ne kadar vakit geçirdiğini, gelen ziyaretlerin desteğe dönüşüm oranını (conversion rate), toplam destek sayısını ve miktarını tek bir panelde görebilmeniz mümkün.

 

B

Bu verilerin hemen altında yer alan günlük trafik grafiğinden seçmiş olduğunuz tarih aralığında gün bazında sayfanızın görüntülenme sayısına erişebilirsiniz. Sıradaki ‘Cihaz bazlı trafik sayısı’ ve ‘cihaz bazlı destek sayısı’ dilim grafiklerinden trafiğinizin ve desteklerin daha çok mobilden mi masaüstü cihazlardan mı geldiğini inceleyerek reklam vermeyi veya projenizi duyurmayı düşündüğünüz kanalları belirleyebilirsiniz. Cihazlara ek olarak toplam desteklerinizi yaş ve cinsiyet kırımlı şekilde görebilmeniz de mümkün.

C

Bir sonraki veriler ise Fongogo proje sayfanıza hangi sitelerden trafik geldiğiyle ilgili. Yukarıdaki örnek raporda olduğu gibi direk olarak proje sayfanızın linkiyle gelmiş kişileri ‘direct/none’ satırında göreceksiniz. Hemen altında her alan Instagram, facebook, twitter, google/organic… satırlarının her biri size hangi sitelerden ne kadar ziyaretçi geldiğini ve gelen ziyaretçilerin ne kadar oturum başlattığını, sayfanızda ortalama ne kadar vakit geçirdiğini, destek sayısını,  destek miktarınızı ve dönüşüm oranlarını gösterecek. Bu sitelerdeki dönüşüm oranınıza göre projenizin duyurusunu yapacağınız sosyal medya kanallarınıza veya websitelerine karar verebilirsiniz. Eğer hali hazırda projenizle ilgili dijital iletişiminizi başlattıysanız hangi kanallara ağırlık vererek başarıya ulaşabileceğinizi de gene bu grafik üzerinden görebileceksiniz.

d

Hemen altındaki grafikte ise social (sosyal medya), direct (direk proje sayfası linki) ve organic (google üzerinden projenizi aratarak gelenler) ana başlıklarıyla sayfanıza dair metrikleri görüntüleyebiliyorsunuz.

e

Raporda aynı zamanda proje sayfanıza gelen ziyaretçi sayısından  başarılı destek olanların sayısına kadar giden kırılımlı bir grafik göreceksiniz. Bu iki adım arasında yer alan projenin sepete eklenmesi, projenin sepetten çekilmesi, ödeme adımı gibi adımları da bu grafik üzerinden takip edebilecek ve destekçilerinizi nerelerde kaybetmiş olabileceğinize dair fikir edinebileceksiniz. Hemen altında yer alan saatlik destek grafiğinde ise günün hangi saatlerinde sayfanız üzerinde daha çok işlem yapıldığına dair verilere sahip olabileceksiniz.

f

Ve son olarak aldığınızın desteklerin dünya üzerinde hangi ülkelerden geldiğini ve şehir şehir kırılımlarını görebileceksiniz.

Bunların yanı sıra paralı olarak verdiğiniz sosyal medya reklamlarının ölçümlerini de bu raporda görebilmeniz mümkün. Projenize dair vereceğiniz sosyal medya reklamının metriklerini ölçmek isterseniz  bu link üzerinden zorunlu alanları doldurup, çıkan kodu reklam vereceğiniz platformdaki ilgili UTM alanına girmeniz yeterli. Bu URL Builder ile çok basit şekilde ve kazaya mahal vermeden UTM (ziyaretçileriniz ve trafik kaynaklarınızla ilgili önemli dataları takip edebilmeniz için önceden belirlenmiş metin kodları) oluşturabilirsiniz.

Google Analytics raporu, paralı sosyal medya reklamlarınızdan gelen dönüşleri ölçmeniz ve kampanya sayfanızla ilgili ziyaretçi verilerinin canlı olarak ölçümlenmesini sağlar. Ziyaretçi bilgilerinin takibini yapmanız için raporun source/medium kısmını düzenli olarak inceliyor olmanız çok önemli.

Mimimumda utm_source, utm_medium ve utm_campaign parametrelerini kullanmanız sağlıklıdır.

Facebook ve Instagram kampanyalarını birlikte açıyorsanız utm_source yerine “facebookinstagram” ya da sizin için anlamlı başka bir şey yazabilirsiniz. Eğer ayrı ayrı açıyorsanız da her bir sosyal platform için şu sistemi uygulayabilirsiniz:

utm_source=platform-adi

utm_medium=paid_social

utm_campaign=kampanya-adiniz

En son elinizde örnek olarak şöyle bir URL olacak:

https://fongogo.com/Project/bogazici-hayvan-3?utm_source=instagram&utm_medium=paid_social&utm_campaign=ig-yeni-bagisci

Analytics raporumuz sayesinde proje sahiplerinin proje sayfalarına gelen trafik ve trafiğin desteğe dönüşümü hakkında daha fazla bilgi edinmelerini amaçlıyoruz. Bu sayede proje sahiplerimiz doğru mecralarda, doğru saatlerde, doğru hedef kitlelere bilgilendirmelerini yaparak yüksek trafikten yararlanma şansına sahip olacaklar. Örneğin projenize gelen trafik günün öğle saatlerinde ise sosyal medya duyurularınızı bu saatlerde yapmanız yada gelen trafiğin yaş ve cinsiyet ayrımına göre kitlenizi belirlemeniz daha kolay olacak. Aynı şekilde projenize gelen trafik sosyal medyadan çok organikse sosyal medya duyuruları yerine Google Adwords reklamları vermeyi tercih edebilirsiniz.

Umarız ki bu sayede daha çok proje başarıya ulaşır ve daha çok hayal hayat bulur. Daha fazla bilgi için Sık Sorulan Sorular ve Proje Yürütme Rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Yolunuz açık olsun!