Kadınların hayatın her alanında yüksek başarılara imza atabilecekleri yadsınamaz bir gerçek! Sadece başarılı olmakla kalmayıp, sosyal fayda da sağlayan kimi seçtiğimiz kadınları sizlere ilham olması açısından anlatmak istedik. 

İlk olarak ‘Fongogo’ platformu ile geçmiş dönemlerde başarıya ulaşmış bir kadın girişim projemizden örnek vermek istiyoruz:

 

PUDUHEPA VE KIZ KARDEŞLERİ

Renan_Puduhepa

Renan Tan Tavukçuoğlu,  Anadolu topraklarında doğmuş Puduhepa adlı bir Hitit Kraliçesinden ilham alarak,yine bu topraklarda doğmuş ve büyüyen pek çok kız çocuğuna kadınlarımızın başarı öyküleriyle örnek olmak ve  kendilerine güvenen bireyler olarak büyümelerine destek olmak amacıyla yola çıktı. Proje kapsamında Puduhepa’yı daha sonra da Anadolu’daki kız kardeşlerini temsil eden  birbirinden güzel  bebekler büyük bir emek ve özveriyle hazırlandı.Projenin geliri de TOÇEV aracılığıyla yine kızlarımızın eğitimine destek olarak geri döndü. Ayrıca, proje bez bebekleri biçen, diken, dolduran, işleyen kadınlara, evlerinde istihdam sağlayarak büyük bir iş ve dayanışma gücü de oluşturmuş oldu.

 

Şimdi de sizlere oldukça etkilendiğimiz , ilham ve cesaret alabileceğiniz çeşitli global kadın girişimci başarı öyküleri sunmak istiyoruz:

 

Ria Sharma – Make Love Not Scars 

Henüz Leeds Üniversitesi Sanat Fakültesinde bir öğrenciyken izlediği Sevgiyi ararken (Saving Face) adlı bir filmden oldukça etkilenen Ria Sharma bunun üzerine asitli saldırılarına uğrayan ve yaşam mücadelesi veren mağdurlara yardım etmek için harekete geçer.Üniversitedeki profesörlerinden de büyük destek alarak, projesinin bir parçası olan belgesel hazırlığında iken bazı mağdurlarla tanışmak için Bangalore (Bengaluru) ‘ye gider. Çok geçmeden  bu proje  “Make Love Not Scars”adında büyük bir devrime dönüşür.Ria Sharma’nınliderliği altında, bu proje büyük bir farkındalık yaratır, bu süreçte mağdurların tedavisi için para toplanır ve hatta asit saldırılarına ilişkin yasaların uygulanması ve değiştirilmesi için çeşitli girişimlerde bulunulur.

 

Mahita Fernandez  “Feed Your Neighbour”

Mahita’nın başarı öyküsünün çıkış noktası oldukça ilginç… Bir gece  acıktığı için uyanan Mahita herkesin kendisi gibi şanslı olmadığının farkına varır, açlık yaşadığı zaman mutfağa gidip karnını doyurabilme ayrıcalığına sahip olmayan insanların varlığını düşünür ve bu durum, “Komşunu Besle” (Feed Your Neighbour) hareketinin ortaya çıkmasını sağlar.Facebook’ta başlayan  “Komşunu Besle” hareketi ile birlikte, gönüllü bireyler çeşitli festivallerde yemek pişirmeye başlar ve zamanla bu konsept, açlık çeken birçok insanın karnını doyurabilmesini sağlayarak bir mucizeyi doğurur. Böylece Mahita binlerce insanın hayatına dokunmuş olur..

 

Shaheen Mistri “Teach for India”

Shaheen Mistri, Hindistan İçin Öğret (Teach for İndia) hareketinin kurucusu. Birçok parlak gencin üniversiteye girmesini sağlayarak eğitim eşitsizliğini ortadan kaldırma hareketinin öncüsü oldu ve böylece ulusal ve global çapta büyük başarılara imza attı. Düşük gelirli ailelerin çocuklarının potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için hayatı boyunca çabaladı. Shaheen, doğru fırsat verildiğinde her çocuğun harika şeyler başarma gücü olduğunu ve küçük adımlardan nasıl büyük mucizeler doğduğunu gözler önüne serdi ve sermeye de devam ediyor …

 

Belki de “Fongogo” platformu ile ulusal ve hatta global düzeyde önemli başarılara imza atan, kendinizin ve başkalarının hayatına ışık tutan bir diğer kadın girişimcimiz “siz” olursunuz. Yeterki içinizdeki ışığa odaklanın. Neden biraz cesaret, azim, inanç ve en önemlisi “harekete geçme” potansiyelinizle bir diğer gururumuz siz olmayasınız?

Kaynak:

https://www.facebook.com/dijitaltopuklar/photos/a.881367615345378/1172744802874323/?type=3

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_DAPrAtgtXipkQxP3ecN08a6h_n06oeUERHaKyw1B4g6iiaH4mQ&s

https://www.thebetterindia.com/wp-content/uploads/2016/01/bhhok-mitao-5.jpg

https://womennow.in/ria-sharma-battles-acid-attacks-in-india/