Kitlesel fonlamanın günümüz dünyasındaki geçerliliği günden güne artıyor ve bununla birlikte değişik sektörlerden birçok şirket proje ve ürünleri için bu yenilikçi finansman yöntemini kullanıyor. Bu yöntemi tercih eden sektörlerden biri de hayata çevreci çözümler üreten yeşil teknoloji şirketleri. Gerek bu projeleri pazarlanabilir ürünlere dönüştürme aşamasında gerekse prototipleri seri üretime geçirme aşamasında kitlesel fonlama websiteleri yeni teknolojilere tanıtım ve ekonomik destek imkanları sunan platformlar olarak ortaya çıkıyor.

Bu tür girişim şirketlerine göre, teknolojinin hayatımızdaki rolü sadece günlük ihtiyaçlarımızı karşılamanın kolay yollarını bulmak değil, ileriye dönük sürdürülebilir yaşama biçimleri geliştirmek ve kaynakları sınırlı, başka canlılarla birlikte hepimizin paylaştığı bir dünyada doğa ve geleceğine yönelik uzun dönemli planlar yapabilmektir.

Yaratıcı şekillerde minimalist iyi tasarımı, yine minimalist hem de aynı zamanda elverişli enerji kullanımında birleştiren yenilikçi tasarımlardan üç tanesiyle işte kitlesel fonlama yöntemi ile hayallerini gerçeğe taşımış o başarılı projelerden bazıları:

 

1) Nebia Shower: Su Tasarrufunda Yeni Bir Dönem

kaynak: nebia.com

kaynak: nebia.com

2015 yılından su kullanımını transforme edecek güçte geliştirilen bir yeni duş başlığı ürünü. Teknolojisinin temelinde şu harcamasını klasik bir duş başlığı ile kıyaslanınca yüzde yetmişe kadar azaltan patentli mühendislik başarısı yatıyor. Nebia’nın küçük takımı bu ürünü üretebilmek için beş yıl uğraşıp birçok prototip üzerinde çalışmışlar ve hatta uzay endüstrisinden faydalanmışlar! Ortaya çıkan sonuç ise harika bir dizayn ve bunun da ötesinde duş alma tecrübesini değiştiren ve aynı zamanda müşterilerinin kendi kendilerine birleştirip monte edebilecekleri sadelikte bir ürün. Harcanan suyu yüzde yetmiş oranında azaltabilmesi ise damlaları atomize ederek normal duşlardaki sert şelale etkisi yerine başlıktan çıkan damlaları küçülterek neredeyse bir buhar sisinin içinde duş almayı sağlaması. Kitlesel fon sağlama hikayesine gelecek olursak Nebia uluslararası anlamda en başarılı öykülerden birine sahip çünkü bu kampanya dokuz bine yakın kişi tarafından 3 milyon doları geçen bir miktarda desteklenmiş. Sadece bir ay içinde hedefledikleri miktarın %3000 katında destek gören Nebia, orijinal olarak hedefledikleri 100 bin dolara projenin desteğe açıldığı ilk 8 saatte ulaşmış bir teknoloji şirketi.

 

2) Vortex Bladeless: Kanatsız Rüzgar Enerjisi

Yenilenebilir enerji teknolojilerinin en bilindiklerinden olan rüzgar gücü, bu ürünle yeni bir kullanım alanına açılıyor. Rüzgar enerjisi türbinlerine yeni bir yaklaşım kazandıran bu proje herkesin hafızasına kazınan rüzgar gülü imgesinden kanatları kaldırarak enerji elde etmeyi hedeflemiş. İspanyol şirket Vortex Bladeless S.L’in bu çoklu patente sahip projesinin yenilikçi teknolojisi onun cam ve karbon elyafından tasarlanmış direğinin rüzgar gücü etkisi altında vorteks yani girdap yaratan efektinden geliyor. Bu değişik tasarım ile Vortex’in rüzgar türbinlerinin karbon ayak izi geçmişteki benzer teknolojik sistemlere göre birçok açıdan yüksek oranlarda daha küçük. Aynı zamanda ses çıkarmayan ve kanatları olmadığı için kuşlara da zarar vermeyen bu icat, klasik yel değirmenlerinden daha yoğun sıklıklarla yerleştirilebilerek enerji üretimini maksimize ediyor. Bununla beraber birçok ödülü de bünyesinde barındıran bu İspanyol start-up şirketi 1,300’u aşkın destekçinin yardımı ile 80 bin dolara yakın bağış toplamış.

 

3) Rainforest Connection: Eski Telefonunla Yağmur Ormanlarını Kurtar!

kaynak: rfcx.org

kaynak: rfcx.org

Amazon ormanlarını yasadışı ağaç kesicileri ve avlanmaya karşı korumayı amaçlayarak yola çıkmış olan bu kampanya aslında eski bir teknolojiyi yeniden başka bir amaçla kullanmak üzere yürürlüğe sokuyor. Projenin mucidi olan Topher White bir mühendis ve elden çıkarılmış eski cep telefonlarını toplayarak ormanda tahrip yaratan insanları ortaya çıkaracak ilginç bir teknoloji üretmiş. 2014 yılının Haziran ayında açılan kampanya bir ay içinde 3 bine yakın kişi tarafından 165 bin doları geçen bir destek toplayarak başarıya ulaşmış. Rainforest Connection ekibi, kitlesel fon toplama sayesinde ulaştıkları bu ilk hedeften sonra çalışmalarını sadece Amazon yağmur ormanlarıyla da sınırlamayıp Asya ve Afrika kıtalarına da genişleyen projelerine başarıyla devam ediyor; öyle ki bu güne kadar 6,5 milyon metrik ton karbondioksit salınımının önüne geçmişler.

Dünyadaki bu yeni nesil girişimcilik şirketlerinin kar ve amaçlarını herkes için daha iyi bir dünya hedefinde birleştirmeleri gerçekten takdire şayan. Girişimlerin artması ve kitlesel fonun büyümesi, daha kapsayıcı ve yenilikçi teknolojilerin üretilmesinde büyük paya sahip. Bunu sağlayan online platformlar ise paylaştığımız bu dünya üzerinde iyi etkiler yaratabilmede ve buna herkesi dahil edebilmede büyük rol oynuyor.