Kitlesel Fonlama Kampanyalarında Güncellemeler Bölümünü Neden Kullanmalıyız?

Başarılı bir kitlesel fonlama kampanyası yürütmenin en önemli adımlarından biri de projenizle ilgili güncellemeleri düzenli olarak destekçilerinizle paylaşmanız. Fongogo üzerinden başlattığınız kampanyanız/projeniz yayındayken bunu kolaylıkla yapabilirsiniz aynı zamanda bilmeyen varsa bir kez daha söylemiş olalım Fongogo üzerinden birebirde destekçilerinizle mesajlaşmanız da mümkün.

Peki düzenli güncellemeler projeniz yayındayken size ne gibi faydalar sağlıyor? Projenizin başarısında ne gibi bir rol oynuyor? Paylaşımlar nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? Bu soruların detaylarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Haftalık bazda düzenli paylaşımlar yapın.

Projeniz yayındayken destekçilerinizle ilişki kurabileceğiniz, projenize dair gelişmeleri aktarabileceğiniz yer projenizdeki güncelleme sekmesi. Projenizle ilgilenenlere (destekçiler, potansiyel destekçiler) hem kendi projenize ne kadar zaman ve emek verdiğinizi göstermek için, hem onları gelişmelere dair bilgilendirmek, hem de aradaki mesafeyi kısaltmak için günlük yada haftalık bazda paylaşımlar yapmalısınız. Projenizi takip eden topluluğun heyecanını arttırabilir, onların paylaşım yapmasını sağlayabilir, yaptığınız güncellemeleri sosyal medyada paylaşabilir ve projenizin daha çok konuşulmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle network etkisiyle destekçi sayınız giderek artacak ve belki de hedeflediğinizin çok üstünde fon toplayabileceksiniz. Önemli olan desteklerde sürekliliği sağlamak ve ivmeyi hız kesmeden arttırabilmek.

Haftanın belirli günlerini güncelleme günleri seçerek o gün kampanyanıza dair gelişmeleri aktarabilirsiniz. İlk güncellemeler topladığınız fon miktarıyla ilgili olabilir. Çok parlak bir hafta geçirmemiş olsanız dahi topladığınız fonu paylaşmak gene de bir etkileşim sağlayacaktır. Parlak haftalarda ise daha coşkulu bir paylaşım yapabilirsiniz. Örnek olarak, ‘Geçen hafta sayenizde 1250TL fon topladık, artık hedefimize daha yakınız!’ ya da kampanya süreniz azaldığında hatırlatma amaçlı paylaşımlar yapabilirsiniz. Kampanya süremizin sona ermesine sadece 1 hafta kaldı, hedefime ulaşabilmek için desteklerinizi bekliyorum.’ Bu gibi paylaşımların yanında kitlesel fonlama kampanyanız dışında projenize dair geliştirdiğiniz bir özellik veya destekçilerinizin ilgileneceğini düşündüğünüz bir gelişme varsa paylaşabilirsiniz. Ayrıca güncellemelerinize resim veya video gibi medya eklentileri yaparak kitlenizle kurduğunuz iletişimi daha da güçlendirebilirsiniz.

 

WhatsApp Image 2020-08-20 at 10.26.26

 

Sorular sorun ve destekçilerinizin sizinle etkileşime geçmesine zemin hazırlayın.

Bildiğiniz gibi bir kitlesel fonlama kampanyası yürütmek tek kişilik bir gösteri değil, adından da anlaşılacağı gibi kitlesel fonlama teorisi tamamen kitlelerin bir araya gelerek birinin hayalini gerçekleştirebileceği projeye destek olmasına dayanıyor. Destekçilerinizin projenize maddi destek vermelerinin yanı sıra manevi olarak da desteklemeleri, çevresindekilere anlatmaları bir nevi projenizin elçisi olmalarını istiyorsanız güncellemelerinizde onları etkileşime geçirecek soruları sormanız çok önemli. Örneğin Anadolu’daki büyük şehirlere erişimi olmayan köylere kütüphane açma hayaliniz var ise ve projenizde şehir olarak Mardin’i belirlediyseniz; ‘Sıradaki şehir hangisi olmalı sizce? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.’ şeklinde bir soruyu destekçilerinize yöneltebilirsiniz. Başka bir örnek üzerinden gidecek olursak hayaliniz çocuk esirgeme kurumundaki çocukları bulundukları yurtlardan doğaya çıkarıp onlarla etkinlik yapmaksa belirlediklerinize ek olarak destekçilerinizden etkinlik önerisi alabilirsiniz. Örneğin, Desteklerinizle birlikte dezavantajlı çocuklarımızın doğada çok güzel bir gün geçirmelerini sağlayacak bir piknik organize edeceğiz ve onlarla resim atölyeleri yapacağız. ‘Sizin de önerilerinize açığız, sizce çocukları hayata bağlayacak geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak başka ne gibi etkinlikler yapabiliriz?’

 

Destek Projeleri vs. Kumbara Projeleri

Destek projesi başlattıysanız yukarıdaki güncelleme örneklerini kullanabilirsiniz. Destek projelerinde yapılan güncellemeleri projenizle ilgilenen herkesin görebileceğini unutmayın. Kumbara projelerinde ise yapılan güncellemeler belirli bir ödüle destek verenlerin görebileceği şekilde yapılabileceği gibi herkese açık genel güncellemeler de yapılabilir. Herkese açık yapacağınız güncellemeler destek projelerinde olduğu gibi kitlenizi etkileşime geçirmeye yönelik veya teşekkür etme odaklı olabilir. Özellikle Kumbara projelerinde belli bir hedef fona ulaşma şartı aranmadığı ve projeler proje sahibi iptal edene kadar yayında kalacağı için farklı abonelik seviyelerinin farklı güncellemeleri olmalıdır. Örneğin proje sahibi ödül olarak projesiyle ilgili bir içeriğe erken erişim vaad ediyorsa içeriği abonelerine yayın tarihinden önce ulaştırmakla ilgili bir güncelleme yapmalıdır. Proje sahibi, proje sayfasında güncellemeler bölümünden hangi güncellemenin hangi abonelere gönderileceğini belirleyebilir. Bu sayede farklı abonelik seviyelerine farklı güncellemeler gönderebilir. Gönderilen güncellemeler abonelere e-posta olarak ulaşacaktır.

Aşağıdaki örnekte bir proje sahibinin söz verdiği üzere ‘Ayrıcalıklı İçerikler Sizin’ başlıklı ödülünü satın alan abonelerine göndermek için aylık güncellemesini hazırladığı bir ekran görüyorsunuz.

WhatsApp Image 2020-08-20 at 10.37.05

Özetle Destek projelerindeki güncellemeler destekçileri ve ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla yapılırken Kumbara projelerinde abonelik seviyesine denk gelen ödülleri abonelere ulaştırmak amacıyla da kullanılır.