i2

Günümüzde bir çok girişimci oldukça zor hedefler belirleyip, sektörü ya da bazı durumlarda dünyayı değiştirecek işler yapmaya çalışıyor. Bu durumlar için genel geçer bazı kuralların olduğu söylemek mümkün, ama bu kuralların bütün startup ve iş modelleri için uygulanabilirliği ise bir soru işareti. Startup kurucularının ve küçük işletme sahiplerinin izlemesi gereken yollar arasında oldukça büyük farklar var. Startupların aksine küçük işletmelerin İZLEMEMELERİ gereken 5 kuralı şu şekilde sıralamak mümkün:

1) Büyük düşün ve yine hızla büyüyecek fikirlerin olsun.

Eğer sektörde yeni bir çağ açacak ya da yepyeni bir pazar yaratacaksanız tamamen büyüme odaklı adımlar atmanız anlamlı olur. Ama zaten hazır olan bir pazar içinde oynuyorsanız, milyon dolarlık bir kara ulaşmanız daha zor olacaktır. Aslında bu kadar büyük hedeflere ihtiyacınız da yok.  Ne pahasına olursa olsun ciddi bir büyüme hedeflemektense, küçük işletmeler limitli çalışan ve limitli  harcamalarla en kısa sürede kar edebilmeyi şeçmelidir.

2) Startuplar her zaman yetenek ve ilgi çekme gücüne göre yarışırlar.

Birçok startup kıl payı da olsa yarışı kazanmayı hedefler ve birbirleriyle rekabet halindedir. Buna rağmen, küçük ölçekli işletmeler doymuş bir markette de oldukça başarılı bir rota çizebilirler. Şehirde birbirinden farklı kaç tan kuru temizlemeci olduğunu düşünün!

3) Büyük riskler al: İstediğin ürüne yatırım yat, para kazan.

Ya yeni pazarlar yaratırsınız ya da zaten var olanların içinde kazanırsınız. Eğer yeni bir market yaratıyorsan, daha çok bir startup gibi hareket edersiniz. Eğer zaten hazır ve işleyen bir markette kazanmaya çalışırsanız, daha çok bir küçük işletme gibi davranırsınız.

Yani, büyük riskler almak oldukça güçlü finansal donanıma sahip olmakla mümkün olabilir. Daha düşük bütçeler için ise, benzerlerini örnek alarak zaten başarılı olan modelleri geliştirmek çözüm olacaktır.

4) Önce şirket ölçümleri, özellikler müşteri edinme ve elde tutma. Ürün daha sonra gelir.

Küçük işletmeler büyük paralarla oyuna girmezler. Ya işletme sahiplerinin kendi birikimleri ya da aile ve arkadaşlardan alınan destekle başlar.  Bu yüzden finansal disiplin ve şirket ölçümlerini çok iyi analiz etmek işinizi büyütecek en önemli şeydir. Birçok startup hızlı büyüme düşüncesiyle, bir ya da iki metrik üzerine düşer ve ürününü görmezden gelir. Fakat küçük ölçekli işletmelerin böyle bir lüksü yoktur.

5) Bir çıkış stratejisi planla: Halka arz ya da kazanım. 

Çoğu startup son hedef olarak bir çıkış stratejisi planlar. Fakat, çoğu küçük işletme ise devam etmek, faturaları ödemek ve sağlıklı bir kar grafiğiyle çalışanlarına ve sahiplerine iyi bir yaşam sağlamak üzerine kurulur.  Sürdürülebilir bir iş modeli, belli bir zamanda çıkış stratejisini belirlemiş bir iş modeline göre daha uzun süre hayatta kalır.

Küçük işletmeler ve startuplar arasındaki en büyük fark büyüme eğrisidir. Çok hızlı giden, 15 yıl gitmesi için tasarlanmamış bir formula yarış arabası hayal edin. Bir Ford ya da Toyota’ya göre daha  farklı bir çizgide olduğunu görebilirsiniz.

Bir girişimci olarak, küçük bir işletmeniz olsun ya da bir startup sahibi olun, önemli olan hedeflerinizi iyi analiz edip, iş modeliniz için en iyi olan yöntemleri uygulamaktır.

Kaynak: thenextweb.com – Amit Kumar