Fikri ve projesi olan bireylerin, yatırım arayan girişimlerin kitlelerin desteğiyle aradıkları fona ulaşmalarını sağlayan kitlesel fonlama platformlarından Fongogo 2013 yılında kuruldu.  70.000 üyesiyle, 10 milyon TL’ye yakın toplam destek miktarıyla giderek büyüyen Fongogo, ödül bazlı kitlesel fonlama platformuyla bugüne kadar 1000’in üzerinde proje yayına aldı. 400’e yakın başarılı projeye aracılık eden platform kitlesel fonlamanın ülkemizdeki temsilcisi oldu. 

Yayına alındığı tarihte Fongogo’da fonlanma rekorunu kıran SineMasal projesi ile ekip olarak yaptığımız işi daha da sahiplenmiş ve Türk halkının dayanışmacı ruhu karşısında hepimiz çok mutlu olmuştuk. Bu proje daha önce hayatlarında hiç sinemaya gitmemiş Türkiye’nin ücra köylerindeki çocuklara sinemayı götürmüştü. Kitleler ise bu köylerdeki çocuklara bilet alarak bu sosyal girişimin amacına ulaşmasını sağlamıştı. Bizi en çok da böyle projeler sevindiriyor, detaylarını bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Kitlesel fonlama ilk konuşulduğu yıllarda (2000’lerin başı) alternatif finansman yöntemi olarak bilinirken günümüzde katlanarak büyüyen hacmiyle esas fonlama yöntemleri arasına girmiş bulunmakta. Özellikle pandemi döneminde dayanışma ruhuyla işletmelerin kapanmasını engellemek amacıyla geliştirilen iş modeli Cansuyu ile, Kumbaracı50 ve Beyoğlu Sineması gibi Kültür & Sanat mekanları Fongogo tarihinde rekor fonlama seviyelerine ulaşıldı. Globaldeki kitlesel fonlama platformlarına baktığımızda da lokal işletmelere destek paketlerinin sunulduğuna şahit olduk. Restoran, cafe, kuaför, pastane, çiçekçi, fotoğrafçı vb. kobilerin yararlanabileceği Cansuyu kampanyasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle Kumbaracı50 Kapanmasın projesini bir parantez açarak anlatmak isteriz. Hedefledikleri 200.000 TL ‘lik fona yayına alındıkları ilk hafta içerisinde ulaşan Kumbaracı50 ekibi doğru işlerin dayanışma ruhuyla ne kadar hızlı fonlandığını ve desteklendiğini göstermiş oldu. Mükemmel hazırlanmış bir kitlesel fonlama kampanyası örneği görmek istiyorsanız bu kampanyayı incelemenizi öneririz. Ayrıca hedeflendikleri 200.000 TL’lik fona ulaştıktan sonra ek olarak topladıkları fonları da kampanyanın ismini Hiçbir Sahne Kapanmasın olarak değiştirerek zor günler geçiren diğer tiyatro salonlarıyla bu destekleri paylaştılar.

Bunların yanı sıra müzisyenler, bloggerlar, yazarlar, gazeteciler, podcast yayıncıları, youtuberlar vb. düzenli içerik üreticilerinin aydan aya biriken desteklerle abonelerini yönetirken kendilerine ek gelir de yaratabilecekleri Kumbara modeli de Haziran 2020’den beri hizmetinizde. Yerli Patreon dediğimiz Kumbara modelinin detayları için şu blog yazısına göz atabilirsiniz. Beyoğlu Sineması’nın sinema salonlarının tüm dünyada zor günlerden geçtiği günümüzde, kitleleri bu kültürün yok olmaması için katkıda bulunmaya davet ettikleri BEYOĞLU SİNEMASI’NIN DESTEĞİNİZE İHTİYACI VAR | SAYENİZDE projesini ise başarılı bir Kumbara projesi örneği olarak inceleyebilirsiniz.

Ayrıca kitlesel fonlama ile ticarileşme arasındaki boşluğu kapatmak amacıyla yayına aldığımız GogoPazar modelimizle ise fiziki ürünü olan girişimler kitlesel fonlama kampanyaları sona erdikten sonra ürünlerinin satışını yaparak fon toplamaya devam edebilecekler. 

Girişimini kitlesel fonlamayla Fongogo’da fonlamayı tercih eden proje örneklerini incelemek isterseniz Akıllı Şehirler İnşa Edelim: Avus projesini inceleyebilirsiniz.  Ayrıca üreten bir toplum olmak adına üreten insanlara altyapı sağlarken öğrenmek isteyenlere kurslar veren Maker Zone X projesi de başarılı olan girişim projeleri arasındaydı. Üretim kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen bu projeyi de şuradan inceleyebilirsiniz.

Sen de Fongogo’da proje başlat, fikrin projen hayat bulsun!