Kitlesel fonlama, bir projeyi hayata geçirmek için ihtiyaç duyulan finansal kaynağın çok sayıda insandan elde edilmesidir. Sadece fikir aşamasında olan projeler, kitlelerin gücüyle hayata geçiyor.  Günümüzde daha çok internet ortamında gerçekleşen kitlesel destek, filmden tasarıma, yemekten teknolojiye kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor.

İlk olarak 1884’te kullanılmaya başlanılan bu fikir, internetin de nimetleriyle evrimleşerek daha yaygın bir hale geliyor. Şu an  600’e yaklaşan kitlesel fonlama platformları sayesinde binlerce proje hayat buldu.

Nasıl Çalışır?

Hayata geçirmek istenilen projeler bütün eksiklikleri tamamlanarak görücüye çıkarılıyor. Ne kadar büyük bir kitleye ulaşılacağı ve gelecek desteği arttırmak için hangi yaratıcı yolların izleneceği tamamen proje sahiplerine bağlı.

Projeyi kitlesel fonlama platformları aracılığıyla gören ve sonunda iyi bir iş çıkacağına inanan insanlar da projeye finansal destek veriyorlar. Buradaki amaç, küçük miktarlarla çok fazla sayıda insandan destek almak.

Peki finansal destek verenler paraları karşılığında ne bekleyebilirler?

kd

Öncelikle destekçiler  yaratıcı  projelerin hayat bulmasına ve birçok hayalin gerçekleşmesine yardımcı olacaklar. Bunun dışında destek verenler, projenin içeriğine ve finansal desteğin miktarına göre tasarım bir T-shirtle, isimlerinin bağışçı listesinde görünmesiyle veya bir film galası davetyesiyle ödüllendirebilirler.

İyi bir fikre destek vermek,  sosyal değişime katkıda bulunmak ya da sadece küçük işletmelerin geleceğinde bir yatırım sahibi olmak…Gerekçe ne olursa olsun, kitlesel fonlama, kişileri işletmelerle ve girişimlerle doğrudan buluşturmanın, finansman sağlayarak ayağa kaldırmanın çok önemli bir yoludur.