Mart ayından itibaren hepimizi evlere kapatan mikroskobik virüs’ün sağlıksal etkilerinin yanı sıra psikolojik ve ekonomik boyutu da belirsizlik ortamı yaratırken maalesef bizleri yakın geleceğe umutsuz bakmaya itiyor. Gereksiz harcamaları kısarak bu dönemi minimum zararla geçirmeye çalışıyoruz. Pandeminin yarattığı belirsizliklerle ilgili bir blog yazısı sizlerle geçtiğimiz ay paylaşmıştık. Bu yazımızda da Kitlesel Fonlama platformlarının Pandemi’den nasıl etkilendiğine ve bu dönemde Fongogo’nun kullanıcılarına sağladığı faydaları kaleme almak istedik.

İlk günlerdeki korkunun ardından sanırım hepimiz evde kalmanın güzel taraflarını görmeye başladık. Zorunlu olarak evde kalıyor olsak da bu zamanı kendimizi geliştirmek için kullanıp yeni şeyler öğrendik, evimizi güzelleştirmek için online siparişler vererek kendimize güven ortamı oluşturmaya başladık. Pek çok online eğitim platformu bu dönemde herkesin faydalanabilmesi için kullanıcılara ücretsiz hizmet sağladı.

Globalde kitlesel fonlama platformlarına baktığımızda ise her platformun kendince Covid-19’dan etkilenen birey ve şirketlere yönelik bir kampanya geliştirdiğini görüyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse, 2008’de kurulan California merkezli İndiegogo Covid-19’un negatif etkilerini azaltmak için başlattığı ‘Local Business Relief Program’ kapsamında, yerel işletmelere hizmet bedelini düşürerek destek sağladı. Bir diğer ödül bazlı kitlesel fonlama platformu Kickstarter ise proje sahiplerinin istemesi durumunda herhangi bir yayındaki projenin süresini yedi gün daha uzatacaklarının duyurusunu yaptı. Hisse bazlı kitlesel fonlama platformu Wefunder ise girişimlere daha uygun faiz oranlarıyla kredi verdikleri
‘Corona Virus Crisis Loan’ isminde bir kampanya başlattı.

Mart ayından bu yana 8 ay geçti ve halen dört gözle dünyanın tamamen bu virüsten temizleneceği anı ya da en azından güvenli bir aşının bulunmasını ve sağlıkla hayata karışabilmeyi bekliyoruz. Pandemi döneminden en çok etkilenen işletmeler, ayakta kalabilmek için mahalle sakinlerine ihtiyaç duyan küçük ve orta ölçekli lokal işletmeler oldu. Bu işletmelerin bir çoğu bankaların sağladığı kaynaklara erişimde zorluk çeken ve gelir üretmekte müşterilerine bağlı kuruluşlar. Durum böyleyken dünya genelinde çoğu işletme için bu zorlu dönemde kaynak bulmak adına yöneldiği adres kitlesel fonlama platformları oldu. Pek çok platform işletmelere yönelik kampanyalardan aldığı komisyon oranlarını düşürdü ve platformlarında fon toplayacak işletmelerin kabul süreçlerini kolaylaştırdı. Pek çok yatırımcı ise daha önceden yoğunluklarından dolayı keşfetmeye fırsat bulamadıkları girişimlere ve kampanyalara ulaşıp yatırım yapmaya pandemi döneminde fırsat buldular.

Tek seferlik fonlama proje modelimiz olan eden Destek Projesi modelimize ek olarak pandemi döneminde Kumbara ve Cansuyu adında iki yeni model
geliştirdiğimizin duyurusunu yapmıştık. Hayaller hayat bulsun diye Fongogo ekibi olarak çıktığımız bu yolda Destek ve Kumbara projesi modellerinden hangisinin size daha uygun olduğunu merak ediyorsanız burayı inceleyebilirsiniz.

İşletmelerin Fongogo üzerinden ‘Cansuyu’ kampanyaları başlatarak ihtiyaç duydukları fona ulaşabilecekleri modelimiz yedi aydır yayında. Bildiğiniz üzere tiyatro ve sinema salonları gibi kültür&sanat mekanları da pandemi döneminde kapanma riskiyle karşı karşıya kalan mekanlardan. Türk halkının dayanışma ruhunu bizlere yeniden gösteren ekipçe gurur duyduğumuz iki kampanyadan size bahsetmek istiyoruz.

İlki ‘Sayenizde’ kampanyasıyla Beyoğlu Sineması. Kampanyanın detaylarını buradan inceleyebilirsiniz. Bu kampanya sayesinde Beyoğlu Sineması, kitlelerin sağladığı destekler sayesinde kapılarını kapanmaktan koruyarak sinema kültürünün gelişimine katkı sağlamaya devam edecek. Beyoğlu Sineması’nın Cansuyu Kampanyası bitmiş olsa da Kumbara Projesi açarak abonelik modeliyle destek toplamaya devam ediyor. Projenin detaylarına buradan inceleyebilirsiniz.

Bir diğer ses getiren kampanya ise yayına alınan ilk haftada hedeflediği 200.000 TL’lik fona ulaşan ‘Kumbaracı50 Kapanmasın’ kampanyası oldu. Beyoğlunun önemli tiyatro sahnelerinden Kumbaracı50 pandemi döneminde kapanma riskiyle karşı karışıya kalmıştı, ve kitlelerin desteğiyle çok kısa sürede hedefledikleri fonun da üzerine çıkarak Fongogo’da bir rekora imza attılar. 2 aylık kampanyanın ikinci ayının başında kampanya #hiçbirsahnekapanmasın sloganıyla değiştirilerek toplanan fonun diğer ihtiyaç duyan sahnelere aktarılacağı şekilde kurgulandı.

Fongogo ekibi olarak yedi sene önce kitlesel fonlama platformu kurmak için yola
çıkmamızdaki en büyük neden toplumsal dayanışmanın temelinde yatan -kapitalizmin gelişmesi ve kırdan kente göç ile birlikte kaybolmak üzere olan ‘- İmece’ Kültürü’nü yeniden canlandırma gayemizdi. Bizler için yukarıdaki bahsettiğimiz örneklerdeki gibi toplumsal bellek oluşturmuş mekanların yaşamaya devam etmesi ve pek çok yeni projenin/hayalin/fikrin hayata geçmesi için platform olarak aracılık edebilmek tarif edilemez bir gurur ve mutluluk kaynağı. Hayaliniz varsa gelin platform üzerinden proje başlatın, kitlelerin maddi/manevi desteğini alarak bunu hayalleri gerçekleştirmek çok daha kolay. Ayrıca yayındaki projeleri inceleyip destek olmayı da unutmayın! Gelin birlik olalım, hayaller
hayat bulsun!

Bu kampanyalarla gurur duyduğumuzu Fongogo Ekibi olarak belirtmek isteriz. İşletmeysen kampanyanı oluşturarak, destekçiysen açılan kampanyalara destek olarak sen de bu hareketin bir parçası olabilirsin. Haydi hep beraber işletmelere Cansuyu olalım!