Elbette herkesin milyonlarca TL çekecek bir fikri yok ama doğru stratejilerle birçok girişimci, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla destek toplamada daha başarılı hale gelebilir.

Palo Alto kökenli bilgisayar oyunu şirketi MyDream: 3D Creation and Exploration Sandbox’ın yönetici partneri Allison Huynh, online bilgisayar oyunu projesi için bir haftadan az bir sürede hedefinin yüzde 65’ini tutturdu ve son hedefi olan 100,000 doları aşıp 117,263 dolar toplamayı başardı. Huynh parayı “oyuncuların kendilerin geliştirmesine olanak sağlayan dünyanın en büyük macera oyunu”nu tasarlamak için kullanmayı düşünüyor. Oyunun diğerlerinden ayrıldığı noktanın ise, şiddet içermemesi olduğunu belirtiyor Huynh.

Şüphe götürmez bir şekilde teknoloji dünyasında bağlantıları olan Huynh, öncü oyun geliştiricilerinden destek almayı başardı. Ama onun popüler crowdfunding yaklaşımı, sadece profesyonel bağlantılarına güvenmeyi içermiyordu; bu yüzden daha az bağlantısı olan girişimcilere yardımcı olabilecek birkaç tüyosu var.

 

Varolan bağlantılarınızdan mümkün olduğunca çok yararlanın.

Geleneksel yöntem, bir crowdfunding kampanyasına başlamadan önce sosyal medya profilinizi aktif hale getirmektir. Fon toplamaya başlamadan önce Huynh’ın bunu yapmak için yeterli zamanı yoktu. Orta ölçekli bir Facebook takipçi sayısı vardı ve Twitter’i kampanyasından sadece birkaç ay önce düzenli olarak kullanmaya başlamıştı. Fakat büyük bir arkadaş grubu vardı  ve bu grup, çocuklarının şiddet içeren oyunlar oynaması konusunda tereddütleri olan ebeveynleri de içeriyordu. “Çocuğumun okulundaki çocuklardan bazıları oynadıkları oyunlar yüzünden kabus görüyor” şikayetleriyle kendisine gelen ebeveynlerin desteğini böylece almış oldu.

indir.jpg

Fundraising projenizi sanal ortamla sınırlı tutmayın.

Huynh, projesinin partisini ailesinin bahçesinde verdi. “Bütün komşu çocuklarını çağırdım. Partiye katılan 250’den fazla aile oldu. Partiyi düzenlemem belki 500 dolara mal oldu, çok gösterişli bir olay değildi. Video oyunumu orada sergiledim.” Bu organizasyon, kampanya için heyecan yarattı.

images

Vizyonunuza sadık kalın.

Huynh, ürününün her oyuncuya hitap etmediğini biliyordu ve inançsızların kendini coşkusundan uzaklaştırmasına izin vermedi –neredeyse sadece erkeklerin katıldığı bir oyun gelişimi konferansında sahneden yuhlanarak indirildiğinde bile-.

“ ‘Bu insanların istediği bir şey değil’ dediler” diye hatırlıyor Huynh, bilgisayar oyunlarında tipik kadın karakterlerin kendilerini objeleştiren kıyafet seçeneklerine olan kritiğini de iyi karşılamamış diğer oyun geliştiricileri.

Huynh, konferansa katılanların konseptini desteklemediğini kabullenmiş fakat bu kişilerin desteğinin olmamasının, kendi ürünü için bir pazar yeri bulamaması anlamına gelmediği sonucuna varmış. Huynh’ın benzer bir reaksiyon almanız durumunda tavsiyesi ne mi?

“Girişimcileri, özellikle de kadın girişimcileri, projelerini tanıtıma lokal olarak başlamaları konusunda cesaretlendiriyorum.”

Hem erkekler hem de kadınlar için bu iyi bir tavsiye. Sizi tanıyan ve size inanan insanlar, konseptinizi pazar yerine taşımanız için gerekli desteği size sağlayabilirler.

 

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/elainepofeldt/2014/05/26/secrets-to-crowdfunding-success/#1673210b2d60

Çeviri: Fongogo Proje Koordinasyon Stajyeri, Damla Altay