Fongogo’da Bir Yenilik: Kumbara Projeleri

Proje sahipleri: Projeniz için aylık olarak düzenli destek toplamak mı istiyorsunuz? Ürününüz yada hizmetiniz için abone toplayarak gelir mi elde etmek istiyorsunuz?

Destekçiler: En sevdiğiniz podcastçiyi veya müzisyeni desteklemek ister miydiniz? Ya da heyecanla takip ettiğiniz yazarın veya youtuberın hazırladıkları içerikleri herkesten önce görmeyi ve ayrıcalıklı haklara sahip olmayı. İlgi duyduğunuz alanlardaki topluluklara dahil olup, sevdiğiniz içerik üreticilerinin sıradaki programına konuk olmak veya konu önermek ister misiniz?

Screen Shot 2020-07-10 at 14.22.23

Evet, bu hayalleri dinledik ve düzenli içerik üreticilere yönelik Kumbara sistemimizi hayata geçirdik! Bu sistem ile proje sahipleri/yaratıcılar tek seferlik destek projelerinin yanısıra Kumbara projeleri oluşturup abone toplayarak aylık destek toplayabilecekler, destekçiler ise abonesi oldukları projelerin sağladıkları öncelik ve avantajlardan faydalanabilecekler.

Peki nasıl çalışır bu Kumbara modeli dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Kısaca Fongogo’da tek seferlik destek projeleri nasıl işliyor, ne amaçla açılıyor ondan bahsedip Kumbara projesiyle farklarına bir göz atalım isterseniz. Destek projelerinde, bireyler ve şirketler belirledikleri hedef fona, belirledikleri süre zarfında (maksimum 60 gün) ulaşırlarsa proje başarıya ulaşmış sayılır ve proje süresi bitiminde topladıkları destek kendilerine aktarılır. Biz buna Ya Hep Ya Hiç modeli diyoruz. Sivil toplum örgütleri ise yardım toplama izinlerini platformumuza sağladıkları takdirde maksimum 90 günlük bir süre içerisinde projelerini başlatıp destek toplamaya başlayabiliyorlar. STKlara uyguladığımız model, desteği elde etmek için fon hedefine ulaşma zorunluluğu bulunmayan Hepsi Kalsın modeli. Bu modelde ne kadar destek toplanmışsa proje sahibine aktarılır.

Gelelim Kumbara’ya… Kumbara projelerini destek projelerinden ayıran en büyük özellik desteklerin sürekli devam etmesi. Yani projeyi desteklemek isteyen kişller, 10TL/ay, 50 TL/ay, 100 TL/ay gibi aylık olarak belirlenmiş destek seviyelerini seçerek projeye abone oluyorlar, seçtikleri destek seviyesi karşılığında proje sahibinin sunduğu avantajlardan ve ayrıcalıktan sürekli şekilde faydalanabilirler. Destek projelerinde tek seferlik fakat hacmen büyük bir fon toplama söz konusuyken, Kumbara projelerinde aydan aya proje sahiplerine aktarılacak, sürekli fakat daha düşük miktarlarda fon desteği söz konusu. Destek projelerinde proje süresi ve fon hedefi varken Kumbara projelerinde süre ve hedef belirtmeye gerek yok. Kumbara proje sayfası, proje iptal edilene kadar aktif kalıyor ve proje sahibi destekçilerinin abonelikleri devam ettiği sürece para kazanıyor.

Kumbara, tek seferlik bir proje yerine düzenli olarak sağlanacak hizmet yada üretilecek içerikler için uygun bir model. Kumbara proje sahibi, fon desteği toplamakla kalmıyor, aynı zamanda projesine üye/gönüllü/takipçiler de kazanıyor. Aboneler ise proje sahibinin başarı yolculuğunun değişmez bir parçası oluyorlar. Podcast yayıncıları, video içerik üreticileri, görsel tasarımcılar, müzisyenler, topluluklar, yazarlar, gazeteciler, oyun yapımcıları, sivil toplum örgütleri, eğitim içeriği oluşturanlar, küçük işletmeler ve her türlü yaratıcılar Kumbara projesi başlatarak fon toplamaya başlayabilirler.

Destek projelerinde farklı destek seviyelerine göre ödüller belirlenirken Kumbara projelerinde ödeme modelinin abonelik sistemiyle işlediğini unutmamakta fayda var. Dolayısıyla belirleyeceğiniz abonelik seviyeleri değişen aralıklarda olmalı ve yaptığınız işlerle paralel olarak kitlelerin ilgisini çekecek başlıklarla ödüllerinizi belirlemelisiniz.

Umarız bu yazıyla Kumbara modelimiz hakkında sizi aydınlatabilmişizdir. Artık size kalan platformumuz üzerinden Kumbara projesi açmak ve Kumbara projelerine abone olmak. Daha fazla bilgi için Proje Yürütme Rehberimiz ve Sık Sorulan Sorular bölümlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz. Sorularınız yada tavsiyeleriniz için bir e-posta uzaklığındayız 🙂

Sevgiyle kalın,

Fongogo Ekibi