1_wRb0O-XL093VVG8kM0TnPA

 

2015 yılında kurye ihtiyacı olan insanlarla güvenilir motorlu kuryeleri buluşturmak amacıyla kurulan Ulak’ı, kurucusu Sabri Sami Toker‘den dinledik.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz, Ulak nasıl ortaya çıktı? Fikirden pazara giden yolun en başını merak ediyoruz?

1974 İstanbul doğumluyum, sıra dışı fikirleri ticaretleştiren seri girişimci bir kişiliğim var. Uzun yıllar kendi reklam ajansımı yönettim, patentli ürünlerim bulunmakta ve Türkiye’ye buz üzerinde karting aktivitesini getirdim. Uber ile tanıştıktan sonra dijital dünyada yer almaya ve insanların gün içerisinde acil kargo gönderileri için bir uygulama yapmaya karar verdim.
2015 yılı başlarında yaptığım araştırmalardan sonra arayüz çalışmalarını tamamladım, Türk Patent Enstitüsünden Ulak uygulamasının “zaman damgası”nı alarak fikrin bana ait olduğunu tescillettim. 2015 yaz aylarını pazar araştırmasını genişletip, sektör temsilcileri ile 300 üzerinde görüşme yaptıktan sonra bir yazılım şirketine kodlatmaya başlattım.

Şuan hangi bölgelerde hizmet veriyorsunuz?

ULAK mobil uygulamamız ile İstanbul, Ankara ve Bursa’da hizmet veriyoruz, e-ticaret taşımalarında tüm Türkiye’de aynı gün teslimat hizmeti veriyoruz.

Müşterilerinizden bahseder misiniz? Şu an Ulak’ı kullanma sebepleri ve önceden tercih ettikleri servislere göre Ulak’ın farkı ne?

App kullanan müşterilerimiz bireyler ve şirketlerden oluşmakta, e-ticaret taşımalarında 2018 Mart ayından beri N11 ile çalışıyoruz, son 2 aydır MediaMarkt teslimatlarını gerçekleştiriyoruz.
Ulak kargo taşımacılığında bir çok yenilik ve kolaylaştırıcı unsurlarla pazara değer kattı, tüm operasyonun otonom olarak yönetilmesi gerçek zamanlı olarak takip edilebilme, çalışan kuryelerin seçilerek sisteme eklenmesi ve puantajının oluşturulması, haritadan takip gibi özelliklerimiz müşterilerimiz tarafından tercih edilmemizi sağladı.

Ulak’ın geleceğinde göreceğimiz yeni özellikler veya ürünler olacak mı?

Restoranların, paket servis hizmeti veren, vermek isteyen işletmelerin kurye yönetme ve kurye bulma problemlerine çözüm olacak bir kurumsal yazılım ürünümüzü SaaS olarak pazara sunacağız. Teknolojideki gelişmeleri yakından takip ediyor ve bir kaç proje üzerinde Ar&Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakın zamanda test çalışmalarına başlayacağımız ses getirecek hizmetler sunmaya başlayacağız.

Kitlesel fonlama hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Girişimcilerin agresif olarak işine asılması gerekiyor ve en büyük ihtiyaç nakit kaynağı. Melek yatırım dünyasının yaptığı yatırımlar maalesef personel giderlerine ya da kısa süreli ihtiyaçlara aktarılıyor. Atalarımızın dediği gibi damlaya damlaya göl olur, girişimlerin su birikintilerine değil göllere ihtiyacı var. Dilerimki ülkemiz insanları bir gün kitlesel fonlamanın ve girişimcilerin değerini anlar ve bu tür kaynaklarla milyar dolarlık şirketler doğar.